
 

IN THE HIGH COURT OF KARNATAKA AT BANGALORE 

Dated this the 2nd day of September, 2014 

PRESENT 

THE HON’BLE MR. JUSTICE N KUMAR 

AND 

THE HON’BLE MRS. JUSTICE RATHNAKALA 

 
INCOME TAX APPEAL No. 899/2008 

 
BETWEEN: 
 
1. THE COMMISSIONER OF INCOME TAX 

CENTRAL CIRCLE 
C R BUILDING, QUEENS ROAD 
BANGALORE 

 
2. THE DEPUTY COMMISSIONER  

OF INCOME TAX 
CENTRAL CIRCLE 2(3) 
C R BUILDING, QUEENS ROAD 
BANGALORE                              ...APPELLANTS  

 
(By Sri K V ARAVIND – ADVOCATE) 

 
AND 
 
M/S McDOWELL & CO LTD 
NOW KNOWN AS UNITED SPIRITS LTD 
NO.52, RICHMOND ROAD 
BANGALORE                                 ...RESPONDENT 
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(By Smt. S R ANURADHA – ADVOCATE) 
  
 

THIS ITA IS FILED U/S.260-A OF I.T.ACT, 1961 
ARISING OUT OF ORDER DATED 23-05-2008 PASSED IN 
ITA NO. 853/BNG/2007 FOR THE ASSESSMENT YEAR 
2004-05 PRAYING TO:  FORMULATE THE SUBSTANTIAL 
QUESTIONS OF LAW STATED THEREIN, ALLOW THE 
APPEAL AND SET ASIDE THE ORDER PASSED BY THE 
ITAT, BANGALORE IN ITA NO. 853/BNG/2007,DATED 23-
05-2008, CONFIRM THE ORDERS OF THE DEPUTY 
COMMISSIONER OF INCOME TAX, CENTRAL CIRCLE-2(3), 
BANGALORE IN THE INTEREST OF JUSTICE AND EQUITY.     

 
 
THIS ITA COMING ON FOR HEARING THIS DAY, 

N.KUMAR J., DELIVERED THE FOLLOWING:  
 

 

J U D G M E N T 

  

 

 The Revenue has preferred this appeal against the 

order passed by the Tribunal holding that the deferred tax 

can be taxed neither under Section 41(1) nor under Section 

28(4) of the Income Tax Act, 1961 (hereinafter referred to as 

‘the Act’). 

 

 

 2.  The assessee is a listed Public Company.  The 

assessee filed return of income for the assessment year 
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2004-05 on 29.10.2004 declaring total income of 

Rs.42,16,81,790/-.  In the computation of income for income 

tax purposes filed along with the return of income, the 

assessee has deducted an amount of Rs.9,52.61,916/- from 

the book profit as the amount representing Sales Tax 

deferral Loan Incentive Scheme and has not offered the same 

as tax.  As per the provisions of Section 43B of the Act, the 

Sales Tax collected and not paid before the due date for filing 

the return of income should have been offered for tax as a 

part of total income for the assessment year 2003-04. The 

assessee did not offer the same for the assessment year 

2003-04.  The stand of the assessee was as per the circulars 

496 dated 25.9.1987 and 612 dated 29.12.1993, such 

deferment of tax is considered as deemed to have been paid 

and therefore, provisions of Section 43B would not be 

applicable.  In March, 2004 during the previous assessment 

year 2004-05 assessee opted for a Scheme under the 

Bombay Sales Tax Act wherein it could pay the net present 

value against premature payment of the amount of the 
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deferred tax under an incentive scheme and settled the 

amount.  Accordingly, an amount of Rs.4,25,79,684/- was 

paid to the Sales Tax Department on 29.3.2004 and the 

amount got settled.  According to the Incentive Scheme 

balance amount of deferred sales tax was waived.  In other 

words, liability to pay deferred sales tax ceased to exist.  

Therefore, the assessee while finalizing the account 

recognized this waiver of Rs.9,52,61,916/- as revenue and in 

the computation of income has deducted the same as not 

taxable.  However, the Assessing Authority did not accept the 

said contention.  Therefore, the Assessing Authority held the 

alleged subsidy is relatable to Sales Tax collected and not 

paid, being revenue in nature even without applying the 

provisions of Section 41(1) of the Act, the amount would be 

taxable as revenue as per the decision of the Supreme Court.  

 
 

3.  Aggrieved by the said order the assessee preferred 

an appeal before the Commissioner of Income tax (Appeals).  

The Appellate Authority held presuming, but not accepting 
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that it is a loan independent of it originally being deferred 

Sales Tax, then also provisions of Section 41(1) would be 

applicable since it is a benefit arising out of an item on 

which expenditure has already been allowed.  He confirmed 

the order of the Assessing Authority.  Considering the 

alternative argument of the assessee, the Appellate Authority 

held that, if it is treated as Revenue in nature, the same can 

be taxed only in the year 2017.  He held that a sum of 

Rs.952.6 lakhs as reduction in loan liability is liable to tax, 

but not in one year and only a proportion of it.  As the 

benefit accrues over a period upto the year 2017, only a 

proportion as applicable to the year concerned is to be 

considered.  

 
 
4.  Aggrieved by the said order both the assessee as 

well as the Revenue preferred appeals before the Tribunal.  

The Tribunal on consideration of the rival contentions taking 

note of the statutory provisions and the several decisions on 

which reliance was placed held, when the deferred sales tax 
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have been deemed to have been paid, there cannot be a 

remission in respect of the deferred tax.  Hence, Section 

41(1) cannot be applied.  When the net value of deferred 

sales tax has been paid, then the benefit is not arising from 

the business, but is arising on account of the statutory 

provisions. The payment of net present value is to be treated 

as value of deferred tax.  It is to be seen that the deferred tax 

was to be paid in the year 2017. The State Government itself 

determined the present value of the amount which was 

receivable in 2017 and collected the same and treated the 

same as payment of deferred tax.  When the quantum of 

deferred tax is treated as paid on the basis of the present 

value, there is no case of remission or benefit accruing to the 

assessee.  The entire amount of deferred tax cannot be taxed 

neither under Section 41(1) nor under Section 28(4) of the 

Act.  Therefore, the Tribunal allowed the appeal of the 

assessee and dismissed the appeal preferred by the Revenue.  

Aggrieved by this order the Revenue is in appeal.  
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5. Learned counsel for the Revenue assailing the 

impugned order contended the deferred tax of sales tax was 

not taxed under Section 43B of the Act.  In fact, benefit of 

non-deduction of tax was given to the assessee.  When the 

entire liability of deferred tax in a sum of Rs.13,78,41,600/- 

were discharged on payment of Rs.4,25,79,684/-, a sum of 

Rs.9,52,62,000/- partakes the character of income in the 

hands of the assessee and by virtue of Section 41(1) of the 

Act, the assessee is liable to pay tax.  However the Tribunal 

was in error in holding it otherwise and therefore he submits 

a case for interference is made out.  

 
 
 6. Per contra, the learned counsel for the assessee 

submitted the entire case has to be looked into in the 

background of an incentive scheme introduced by the State 

of Maharashtra encouraging entrepreneurs to establish 

industries in rural areas.  Viewed from that angle the sales 

tax collected was deemed to have been paid by the assessee 

and the said amount was considered as the loan to be repaid 



 
 
 

 

 
 
 

 
8 

  

after a period of 15 years.  However, a provision was 

made for premature payment by yet another incentive 

scheme and when the assessee took advantage of the said 

incentive scheme and made premature payment, that 

extinguishes the entire liability to repay the loan.  In the 

process the assessee did not get any income and therefore, 

the Tribunal was justified in passing the impugned order 

and no case for interference is made out.  

 

7. In the light of the said rival contentions the 

substantial question of law that arises for our consideration 

is,  

“Whether the Tribunal was correct in 

holding that the assessee is not liable to pay tax 

in respect of the amount of Rs.9,52,61,916/- 

which was collected as BST and CST on behalf of 

Maharashtra State and allowed as a deduction 

during the assessment year 2003-04 which was 

waived during the current assessment year 2004-

05 and had been brought to tax under Section 41 

of the Act?’  
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8.   As per the incentive scheme announced by the 

Government of Maharashtra, the assessee entered into an 

agreement with the Governor of Maharashtra to avail the 

benefits under deferral/1993 scheme which provides for 

deferment of payment of taxes.  This agreement not only 

determines the eligibility of the assessee but also lays down 

the terms and conditions under which the agreement exists.  

The quantification of this deferment was made by Sicom 

Limited, a Government of Maharashtra Undertaking, which 

was an agent for the package scheme of incentives.  M/s 

Sicom Limited quantified the entitlement of deferral of sales 

tax to the assessee.  As against the total amount of 

Rs.20,21,64,149/- collected by the assessee towards 

Bombay Sales Tax and Central Sales Tax, the maximum 

entitlement of sales tax incentives by way of deferment was 

determined at Rs.13,78,41,600/-.  The validity period of the 

deferral was determined as 1.4.2002 to 31.3.2017, thereby 

the assessee could retain the amount of sales tax collected to 
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the extent of Rs.13,78,41,600/- up to 31.3.2017.  

Accordingly, a certificate of entitlement was issued by the 

Deputy Commissioner of Sales Tax (Incentives and 

Enforcement) dated 1.4.2002.  Consequent to the assessee 

opting for the scheme of deferment of sales tax, an amount 

of Rs.13,78,41,600/- was deemed to have been paid for the 

purpose of Section 43B of the Act and, therefore, while 

concluding the assessment for the assessment year 2003-04, 

the same was allowed as a deduction. The Maharashtra 

Government by way of Maharashtra Tax Laws (Levy and 

Amendment) Act, 2002 substituted the proviso to Section 38 

of the Bombay Sales Tax Act,  1959 which came into effect 

from 1.5.2002. The proviso provided that notwithstanding 

anything to the contrary contained in the Act or in the Rules 

or in any of the package scheme of the incentives or in the 

Power Generation Promotion Policy 1998, the eligible unit to 

whom the entitlement certificate has been granted for  

availing of the incentives by way of deferment of sales tax, 

purchase tax, additional tax, turn over tax or surcharge as 
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the case may be, may, in respect of any of the periods during 

which, the said certificate is valid, at its option, prematurely 

in place of the amount of tax deferred by it an amount, equal 

to the net present value of the deferred tax as may be 

prescribed and on making such payments, in the public 

interest, the deferred tax shall be deemed to have been paid.  

 

 9.  In view of the proviso to Section 38 of the Bombay 

Sales Tax Act, 1959, the net present value was determined at 

Rs.4,25,79,684/- .  It was paid on 2.4.2004 in Form No. 25.  

Consequent to the payment of the net present value, the 

Deputy Commissioner of Sales Tax has issued a certificate 

on 14.4.2004 waiving the balance of the amount payable.  It 

is thereafter the assessee did not offer Rs.9,52,61,916/- for 

tax.   

 
10. The revenue relies on Section 41 (1) of the Act to 

levy tax on the aforesaid amount.  The said provision reads 

as under:-  
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“41.  Profits chargeable to tax. 1) Where an 

allowance or deduction has been made in the 

assessment for any year in respect of loss, 

expenditure or trading liability incurred by the 

assessee (hereinafter referred to as the first-

mentioned person) and subsequently during 

any previous year – 

(a) the first-mentioned person has obtained, 

whether in cash or in any other manner 

whatsoever, any amount in respect of such loss 

or expenditure or some benefit in respect of 

such trading liability by way of remission or 

cessation thereof, the amount obtained by such 

person or the value of benefit accruing to him 

shall be deemed to be profits and gains of 

business or profession and accordingly 

chargeable to income-tax as the income of that 

previous year, whether the business or 

profession in respect of which the allowance or 

deduction has been made is in existence in 

that year or not; or 

(b) the successor in business has obtained, 

whether in cash or in any other manner 

whatsoever, any amount in respect of which 
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loss or expenditure was incurred by the first-

mentioned person or some benefit in respect of 

the trading liability referred to in clause (a) by 

way of remission or cessation thereof, the 

amount obtained by the successor in business 

or the value of benefit accruing to the successor 

in business shall be deemed to be profits and 

gains of the business or profession, and 

accordingly chargeable to income-tax as the 

income of that previous year. 

Explanation 1 - For the purposes of this 

subsection, the expression "loss or expenditure 

or some benefit in respect of any such trading 

liability by way of remission or cessation 

thereof" shall include the remission or 

cessation of any liability by a unilateral act by 

the first mentioned person under clause (a) or 

the successor in business under clause (b) of 

that sub-section by way of writing off such 

liability in his accounts. 

Explanation 2 - For the purposes of this 

subsection, "successor in business" means – 
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(i). where there has been an amalgamation of a 

company with another company, the 

amalgamated company; 

(ii). where the first-mentioned person is 

succeeded by any other person in that 

business or profession, the other person; 

(iii). where a firm carrying on a business or 

profession is succeeded by another firm, the 

other firm; 

(iv). where there has been a demerger, the 

resulting company.” 

 

 11.  As could be seen from the aforesaid provision, if 

the assessee obtains, whether in cash or in any other 

manner in respect of such loss or expenditure or some 

benefit in respect of trading liability by way of remission or 

cessation thereof, the amount obtained by such person or 

the value of benefit accruing to him shall be deemed to be 

profits and gains of business or profession and accordingly 

chargeable to income tax as the income of the previous year.  
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Therefore, the assessee should obtain benefit, before it is 

deemed to be profits and gains of business or profession.  

 
 
 12.  In the instant case, as per the scheme he was 

allowed to retain the sales tax as determined by the 

competent authority and pay the same 15 years thereafter.  

The tax collected was deemed to have been paid and, 

therefore, the tax so collected cannot be construed as income 

in the hands of the assessee.  The tax so retained by the 

assessee is in the nature of a loan given by the Government 

as an incentive for setting up the industrial unit in a rural 

area.  The said loan had to be repaid after 15 years.  Again it 

is an incentive.  However, by a subsequent scheme, a 

provision was made for premature payment.  When the 

assessee had the benefit of making the payment after 15 

years, if he is making a premature payment, the said 

amount equal to the net present value of the deferred tax 

was determined at Rs. 4,25,79,684/- and on such payment 

the entire liability to pay tax/loan stood discharged.  Again it 
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is not a benefit conferred on an assessee.  Therefore, Section 

41 (1) of the Act is not attracted to the facts of this case.  

Hence, the Tribunal was justified in holding that there is no 

liability to pay tax.  Under these circumstances, we do not 

see any error committed by the Tribunal in passing the 

impugned order.  The substantial question of law is 

answered in favour of the assessee and against the revenue.  

 

 
Sd/- 

JUDGE 

 
 
 

Sd/- 

JUDGE 
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